LEZING NEDERLAND DINEERT

LEZING: 'NEDERLAND DINEERT'
Zaterdag 30 september 2017

Ter aanvulling op de tentoonstelling ‘DE GLANS VAN DAMAST’ in museum Bussemakerhuis in Borne, zalkunsthistorica Sanny de Zoete de lezing: NEDERLAND DINEERT op zaterdag 30 september verzorgen.

De lezing is voor een deel gebaseerd op de tentoonstelling Nederland dineert die in het Haags Gemeentemuseum (2015-2016) te zien was. Sanny was als expert verbonden aan de tentoonstelling en het gelijknamige boek. Zij laat zien hoe de tentoonstelling tot stand kwam en vertelt over onze rijke tafelcultuur aan de hand van feestelijk gedekte tafels.

Wat lag er eeuwenlang verborgen achter de deuren van het linnenkabinet? U krijgt informatie over de grootte en samenstelling van een linnenuitzet in vroeger tijden, toen deze nog ‘de trots van de huisvrouw’ was. Het verschil tussen het damast upstairs en downstairs komt uitgebreid aan de orde.          

In de twintigste eeuw zorgt kunstenaar Chris Lebeau voor de mooiste dessins in damast. Zijn ontbijtdamast Mozaïek en Margotje zijn hun tijd ver vooruit. Verder ziet u hoe schilders het linnengoed weergeven in hun schilderijen en minutieus een vouw, of een patroon schilderen. U ziet de duizenden bijna onzichtbare steekjes waarmee het linnengoed bijna onopgemerkt gemerkt werd. En wat te denken van het onderhoud; de eeuwige zucht van vrouwen. Mangelen en persen lijken begrippen uit lang vervlogen tijden en blijken verrassend van deze tijd.

Datum: zaterdag 30 september, aanvang 14.00 uur.

Entree: € 15,00 incl. een drankje en bezichtiging van de tentoonstelling ‘De Glans van Damast’

Deelname alleen na aanmelding voor 25 september 2017 via info@bussemakerhuis.nl           

of 074-2669636