Nationale Museumweek

9 t/m 15 april 2018

Waar…
Waar komt ons verleden tot leven?
Waar bewaren we onze schatten?
Waar kunnen we leren wie we zijn?
Waar komen we weer even tot onszelf?
Waar komen we tot onverwachte ontmoetingen?
Waar vinden wij ons echte goud?

In onze musea
In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

Tijdens de museumweek staat in het Bussemakerhuis Jan Bussemaker,  Burgemeester te Borne in de schijnwerper. Het museum heeft onlangs een fraaie pasteltekening van hem verworven uit 1779.

Jan Bussemaker sr. was één van de textielhandelaren in de gemeente Borne. Aan het einde van de 18e eeuw vertrok de textielbedrijvigheid naar andere plaatsen en moesten de bewoners van het Bussemakerhuis zich op andere handel richten. De familie verplaatste zich deels naar Almelo en Deventer. In Deventer vestigde Jan Bussemaker sr.  een jeneverstokerij. Zijn zoon, Jan moest ook het handelsberoep in maar dat mislukte. Hij bedacht zich en vertrok naar Tubbergen, dus weer in Twente. Hij werd daar in 1832 benoemd tot burgemeester van die gemeente. In 1843 werd Jan Bussemaker in Borne benoemd als secretaris én burgemeester. Hier overleed hij in 1855.                 

Nationale Museumweek
Van 9 tot en met 15 april 2018 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers.

Wanneer u deze week het Bussemakerhuis bezoekt serveren wij u een heerlijk kopje koffie of thee.  Het Bussemakerhuis.....dichterbij dan u denkt! #OnsEchteGoud