8 september Open Monumentendag

HET BUSSEMAKERHUIS IS VANAF 11.00 UUR GEOPEND! 

Open Monumenten, nieuwe stijl!

De monumentencommissie van de Heemkundevereniging Borne heeft dit jaar besloten tijdens de Open Monumentendag een andere invulling dan in voorgaande jaren aan deze dag te geven. Vooral voor ouders met kinderen, maar ook voor belangstellenden zijn op vier plekken in een monumentaal gebouw van Borne een zogeheten ‘ Escape Room’ ingericht.

Een Escape Room is een plek in het monument waar men door middel van een spel moet uitzoeken welk woord verborgen zit in de opdrachtjes die uitgevoerd zijn. De ruimte is eerst op slot. Een medewerker opent de deur als aan een entree opdrachtje is voldaan. Dan begint men aan de opdrachten. Zijn die klaar, dan kan men de ruimte verlaten. Op deze manier leert men gaandeweg op een speelse manier de achtergronden van een monument kennen. De monumenten zijn vanaf 11.00 uur tot en met 16.00 uur geopend.

Welke monumenten bevatten een Escape room?

In het Bussemakerhuis is de nieuw ingerichte kelder beschikbaar. In het Cultureel Podium Bornse Synagoge is de bovenverdieping aangewezen. In de Toren van de Oude Kerk staat de begeleider klaar en in de Wagenloods bij de Meijershof kan het spel gespeeld worden. Alle bij de Escape Rooms gevonden woorden vormen uiteindelijk een zinnetje.

 

De monumenten

In de Ennekerdijk te Borne zijn de doopsgezinde kerk, De Vermaning, de Synagoge en het Bussemakerhuis geopend. Dorset restaurant in de Grotestraat opent pas om 12.00 uur. In de toren van de Oude Kerk en de kerk zelf bij de Pellenhof zijn gidsen aanwezig. Zo ook in de katholieke St. Stephanuskerk, hoek Stationsstraat/Grotestraat. Aan de Piepersveldweg is het Spanjaard Watermachientje te bewonderen. Hier wordt elk uur een 20 minuten durende rondleiding gegeven, en onder voorbehoud wordt er een concert gehouden.

Alle monumenten zijn gratis te bezichtigen op Open Monumentendag.

Tevens organiseert de “Heemkunde vereniging Borne” een tentoonstelling in de opengestelde monumenten.