Lezing 'Tuinen' Spiegel van het paradijs

Verzorgd door Azarja Fransen, kunsthistorica

Zondag 30 juli 14.30 uur

In het kader van de tentoonstelling de "Rozenkoningin" in Museum Bussemakerhuis, neemt Azarja ons mee door de Tuinen en de kunsthistorische waarden daarvan door de eeuwen heen.

Als wij aan het paradijs denken, hebben wij daar bepaalde voorstellingen bij: een prachtige kleurrijke tuin, vredig en vreedzaam en bovenal lieflijk en van een maagdelijke schoonheid. Niet verwonderlijk dus dat deze voorstellingen voor schilders een belangrijke inspiratiebron zijn geweest.
 
Het paradijs wordt gezien als de perfecte symbiose van mens en natuur.
 
Voor schilders was al in de vroege middeleeuwen de hortus conclusus, de gesloten hof, een geliefd onderwerp. Tuinen waarin omheiningen, fonteinen, bloemen en planten en vorm snoei belangrijk zijn. In deze liefelijke tuinen werd gezongen, gedanst en gemusiceerd. Het was dé plek voor de hoofse liefde. Ook de Maagd Maria werd dikwijls afgebeeld in een hortus conclusus. De gesloten hof die symbool staat voor de maagdelijkheid van Maria. In zijn beroemde altaarstuk Maria in de Rozenhaag uit 1473 van de schilder Martin Schongauer zit de Maagd op een tuinbank voor een weelderig bloeiende rozenhaag. Hier is Maria uitgebeeld als de mooiste roos in de Tuin van Eden. 
 
Voor schilders is de tuin ook vaak de plaats waar Psyche en Cupido elkaar in het geheim ontmoeten. 
In bijna al deze schilderijen staat één bloem centraal: de roos. In een weelderig bloeiende tuin mogen rozen niet ontbreken. De bloem van de liefde heeft door de eeuwen heen steeds weer veel schilders geïnspireerd. Zo ook de rozenkoningin Geertruida Catharina Gorter - ten Cate Hoedemaker.
 
Datum: zondag 30 juli 14.30 uur
Entree: € 12,50 inclusief een drankje en bezichtiging van de tentoonstelling "De Rozenkoningin". 
Aanmelden voor 25 juli via info@bussemakerhuis.nl of 074-2669636