Het Bussemakerhuis:
museum én rijksmonument

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven linnenhandelshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk, in de oude kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend. Bijzonder aan het huis zijn o.a. de voorgevel met de sierlijke klauwstukken met beelden van een dolfijn, maanfiguur en granaatappel. Ook de originele hijsinstallatie waarmee het linnen naar de zolder werd gehesen is nog prachtig zichtbaar.

Van fabrikeurswoning tot museum

De fabrikeur Jan Bussemaker liet in 1779 het oorspronkelijke huis uit 1655 verbouwen tot woon- en handelshuis. Het Bussemakerhuis heeft toen zijn huidige vorm gekregen. Het oorspronkelijke huis uit 1655 is bij de verbouwing verbreed, wat nog op zolder in de gebinten is te zien. Nadat in 1882 de laatste Bussemakers het huis hadden verlaten is het pand een langere periode verhuurd aan particulieren. In 1959 is de Stichting Bussemakerhuis opgericht om het Bussemakerhuis van de sloop te redden en verhuurde ze het aan verschillende particulieren. Sinds 1993 is het Bussemakerhuis een geregistreerd museum en opengesteld voor publiek.

Ontdek de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Deze begon rond 1675 in Borne dat toen het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente was. Fabrikeurs, zoals Jan Bussemaker, vormen de onmisbare schakel tussen de boerenwevers en de markt. Na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeur en nauw daarmee verbonden het leven van de doopsgezinden in de 18e en 19e eeuw in Twente.

In het museum is een vaste collectie te zien rondom de thema’s linnen, fabrikeurs, doopsgezinden en Spanjaard. Ook is het mogelijk een rondleiding door het museum te maken onder begeleiding van onze gidsen. Daarnaast hebben we 3-4 tentoonstellingen per jaar over een actueel thema, vaak met een relatie naar de actualiteit. Zo hadden we in 2019 een tentoonstelling rondom ‘100-jaar Bauhaus’. In onze museumwinkel kan je verschillende producten kopen, zoals stoere theedoeken en schorten.

Rond 1675 is Borne
het centrum van de linnenhandel in Twente